+ Reply to Thread
Results 1 to 4 of 4

Hybrid View

  1. #1
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 106207 M5zealot is an unknown quantity at this point M5zealot's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    292
    Rep Power
    0


    Yes | No

    running track pipes causes lean mixture & damage?

    My engine rebuild is going great. Not too much wear or damage to the engine, which I attribute to Mobil 1. Cam shafts look virtually new! #3 and #5 cylinder did suffer damage. Small chunks broke off due to old age. Another customer at the shop told me my damaged pistons were caused by lean mixture because I was not using a converter. He said the ECU needs to "see" a converter because it's adjusting for the backpressure. I have heard this before. I do have a Dinan Chip and cam gear (Euro headers waiting patiently to be installed too!) and I would think the chip took care of the lean issues. The engine did last 250,000+ miles before this damage so I really don't think his diagnosis had any merit. So, the solution I feel is get a cat that will blow in few thousand miles or get a Euro muffler w/ more back pressure. My head hurts and I just don't know who to belive anymore! Any suggestions?

  2. #2
    Registered Member
    Location
    Phoenix, AZ, United States
    Member No: 40989 lkfosteraz is an unknown quantity at this point lkfosteraz's Avatar
    Join Date
    Jul 2002
    Posts
    113
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Re: running track pipes causes lean mixture & damage?

    The ECU can't see exhaust pressure. It either uses a signal from the oxygen sensor when running closed loop under moderate load or the air flow meter in open loop conditions (i.e. cold start or WOT). Reduced backpressure can improve scavenging, but the system should compensate. With carburators altering the exhaust affects scavenging and you could get into a lean condition, but fuel injection got rid of that problem.

    I have heard that the AFM only works up to some nominal speed beyond which it runs off of a map, but I can't confirm that. If it was the case you could get into a lean condition.

    Looking at the issue another way, if what he said was true all six cylinders would show lean.

  3. #3
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 106207 M5zealot is an unknown quantity at this point M5zealot's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Posts
    292
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Re: running track pipes causes lean mixture & dama

    Thanks, I agree with you 100%, all six should have some damage. Oxygen sensor is in the one of the track pipes. Thanks for your input

  4. #4
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 12648 ajwong is an unknown quantity at this point ajwong's Avatar
    Join Date
    Aug 2001
    Posts
    424
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Running rich actually.....

    Here are my a/f mixtures on the dyno with and without a track pipe. Both are way rich at high rpm's actually.


    Track Pipe Dyno Results<img src="http://home.comcast.net/~wong.andrew/pics/sig.JPG">

+ Reply to Thread


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
1e2 Forum