+ Reply to Thread
Results 1 to 12 of 12

Hybrid View

  1. #1
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 35781 akahmed is an unknown quantity at this point akahmed's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Posts
    111
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Gas station idiot put 87 in by mistake...

    the car is knocking at low revs, and clearly feel lack of power. It still runs good and accelerates..so I guess the ecu has detected it and adjusted accordingly.

    Any idea on how to drain it? Had about 4 gallons of 93 and he put 12 gallons of 87. I tried to siphon it but the pipe won't go far enough, also tried through fuel pump under the rear seat and that won't work either. I put in another 5.3 gallons of 93 so its probably close to 89 now.

    What are the options? anyone faced similar situation?

    Al

  2. #2
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 35781 akahmed is an unknown quantity at this point akahmed's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Posts
    111
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Also service engine soon light is on


  3. #3
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 35781 akahmed is an unknown quantity at this point akahmed's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Posts
    111
    Rep Power
    0


    Yes | No

    read the fault codes..

    P0012 Cam Position Actuator A - Bnk 1 Timing Over-Retard
    P0301 Cylinder 1 Misfire Detected
    P0301 Cylinder 2 Misfire Detected
    P0301 Cylinder 3 Misfire Detected
    P0301 Cylinder 4 Misfire Detected
    P0301 Cylinder 5 Misfire Detected
    P0301 Cylinder 6 Misfire Detected
    P0300 Random/Multiple Cylinder Misfire Detected

    Any one have any idea?

  4. #4
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 30744 evo-J is an unknown quantity at this point evo-J's Avatar
    Join Date
    Mar 2002
    Posts
    131
    Rep Power
    0


    Yes | No

    try a fuel additive, octane booster type


  5. #5
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 35781 akahmed is an unknown quantity at this point akahmed's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Posts
    111
    Rep Power
    0


    Yes | No

    That seems to have almost fixed it

    First tried fuel system dryer. Service manager suggested it might me moisture, but it was still giving those fault codes. I then tried Lucas Octane booster, reset the codes and drove around and service engine soon light didn't come back on, also no more fault codes. However I still feel the exhaust is not as smooth, I'd say about 50% improvement over what I had before the booster. I'll try again later today or tomorrow morning to see if it comes back.

    Ended up buying Actron CP9185 auto scanner.

    Cheers!!

  6. #6
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 35781 akahmed is an unknown quantity at this point akahmed's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Posts
    111
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Service engine soon light back again..

    But only P0012 now. All the Cylinder Misfire Detected codes are gone..

  7. #7
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 35781 akahmed is an unknown quantity at this point akahmed's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Posts
    111
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Needs Vanos replacement...

    This forum seems to have gone dead...

  8. #8
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 110885 goatboy has a brilliant future goatboy has a brilliant future goatboy has a brilliant future goatboy has a brilliant future goatboy has a brilliant future goatboy has a brilliant future goatboy has a brilliant future goatboy has a brilliant future goatboy has a brilliant future goatboy has a brilliant future goatboy has a brilliant future goatboy's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Posts
    6,668
    Rep Power
    35


    Yes | No

    that sucks (VANOS replacment) How may miles?

    I'm tolerant of the constant trim problems I've had with mine.

    I also had a little metal inspection cover on the valve cover come off, spewing out oil and getting me a 100 miles on a tow truck: $375 towing, $400 labor to get to the cover, $25 for the cover, and $800 in lost income going back and forth to the dealership I like 110 miles away. I also has a leaking input shaft seal on the diffential that cost $375 and anther $800 in lost income.

    The BMW dealership I deal with is graat, the nicest bunch of people I've ever dealt with at a car dealership. I'm not sure how the new owners are from the Honda dealership we bought my wife's 63k mile Accord from... because the car's never been in the shop.

    The V-TEC on wife's old Civic was V-TEC-ing fine at 100k miles. If I drop a VANOS before my car goes away at 105k, I'll likely be done with BMW's.

  9. #9
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 35781 akahmed is an unknown quantity at this point akahmed's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Posts
    111
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Re: that sucks (VANOS replacment) How may miles?

    90k miles, first problem i've ever had. i'm taking it to an indy tomorrow morning to see what they say . The dealer I go to is charging $3500 for the part and $1200 for labor + tax. I found the part for $2300 at www.bavauto.com and for $2000 at http://www.getBMWparts.com. I'm not convinced the whole Vanos unit needs replacement..will find out more tomorrow.

  10. #10
    Bill
    Guest
    Location
    , ,
    Member No: Bill's Avatar


    Yes | No

    Re: Gas station idiot put 87 in by mistake...

    Try posting on M3Forum.net in E46 M3 board. Very active forum.

    My suggestion is to add octane booster and as you said put higher octane fuel in.

  11. #11
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 35781 akahmed is an unknown quantity at this point akahmed's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Posts
    111
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Re: Gas station idiot put 87 in by mistake...

    I did try Octane booster, at first it did seem like it was getting better. After reset, the SES light did not come off, only till i started the car again. Took it to bmw and they said Vanos needs replacement and has nothing to do with fuel. The part itself is about 3500 from bmw, but found it for around 2000 at Tischer, can't believe such a huge difference. i'm taking it to an Indy shop on monday to see what they say.

    I'll post on M3Forum.net.

    Cheers!!

  12. #12
    Registered Member
    Location
    Girloy, CA, United States
    Member No: 14325 Ispep is an unknown quantity at this point Ispep's Avatar
    Join Date
    Oct 2001
    Posts
    4,609
    Rep Power
    0


    Yes | No

    I've put 87 in my car on purpose

    And didn't have a problem. Seems like a coincidence with the 87 being put in, or something with the VANOS was on the edge and the 87 tipped the scales for it to go bad.

+ Reply to Thread


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
1e2 Forum