+ Reply to Thread
Results 1 to 6 of 6

Hybrid View

  1. #1
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 172187 mushman1 is an unknown quantity at this point mushman1's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    18
    Rep Power
    0


    Yes | No

    525i Pinging w/Premium Fuel- Thoughts?

    Hello- When under load (gently climbing a hill), my 95 525i gently knocks and pings. This is even with premium fuel. Car is an automatic and totally stock. The rpm's are at about 2K-3K and I'm not giving it much gas. This even happens with premium fuel (chevron and shell).

    Any thoughts?

    My thought are:
    - Bad ping sensors
    - Bad fuel pressure

    That's as far as I've thought.

    Thx.

  2. #2
    Registered Member
    Location
    Hesperia, CA, United States
    Member No: 147046 dusty21 is an unknown quantity at this point dusty21's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    271
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Re: 525i Pinging w/Premium Fuel- Thoughts?

    Check your distributor cap and rotor, if badly worn,
    could arc to the wrong plug...

    How long since you replace the plugs and wires, they
    could also cause problems...

  3. #3
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 172187 mushman1 is an unknown quantity at this point mushman1's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    18
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Re: 525i Pinging w/Premium Fuel- Thoughts?

    Hey Dusty- That's a good idea. Since the timing isn't adjustable, didn't even think of looking at the distributor cap.

    The car has 115K on it and the plugs are overdue for a change (just bought the car). I'm going to change the plugs, filters and such this week. Was also thinking that the fuel filter is bad and preventing adequate fuel flow.

    Thanks!

  4. #4
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 172187 mushman1 is an unknown quantity at this point mushman1's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    18
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Re: 525i Pinging w/Premium Fuel- Thoughts?

    Wait, just realized. This is an M50. Don't these have individual coils and no distributor?

  5. #5
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 172187 mushman1 is an unknown quantity at this point mushman1's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    18
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Re: 525i Pinging w/Premium Fuel- Thoughts?

    Ok- Went out and worked on it more. The car gave me an error code (by turning ignition on and quickly stepping on the gad 5 times within 5 seconds): 1222. Which translated means it's running lean. So, it's now on to checking fuel pressure, etc... At least I know it's not a ping sensor.

  6. #6
    KSKarl
    Guest
    Location
    , ,
    Member No: KSKarl's Avatar


    Yes | No

    Re: 525i Pinging w/Premium Fuel- Thoughts?

    Likely cause for running lean is a cracked vacuum line some place.
    Something to check while you're into the plugs. You'll have the top cover off the engine which makes it easier to see stuff.

+ Reply to Thread


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
1e2 Forum