+ Reply to Thread
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    , ,
    Member No: Eurodavid's Avatar

    Yes | No

    can anyone take a look @ my accelerator pedal

    realOEM diagram and give me their opinion on what is causing my accelerator pedal to exhibit a slight sticking when I first hop in it in the mornings. After about a further 8-12 pedal pushes and letting off, it no longer sticks. Here's the RealOEM link:

    Accelerator pedal diagram, '96 528i e39

    Note that the actual accelerator cable going into my engine bay and to my throttle body was removed 14 months ago & cleaned and lightly lubed up before reinstalling them (also note the butterfly throttle body mechanisms are smooth as grease, as I just checked by removing the cable ends and working them by hand). Also note, the oem rubber cable ends on the throttle body itself were removed and replaced with machined aluminum ones (I did a writeup on this) so that I no longer ever have to worry about those rubber stops/supports degrading and/or getting hard.

    I am wondering, in the realOEM diagram above, could it be that little spring (#8) that is failing? Would it be causing the whole assembly to stick (I always thought if a spring like that failed, the pedal wouldn't stick but would not return to its starting position). That spring looks tricky as heck to remove, as the left side of the diagram is all greyed out and I can't find it anywhere else in RealOEM and/or the TIS diagrams.

    If it is not that #8 spring, would it be those two bush bearings (#5) that are wearing and causing the momentary sticking?

    Anybody ever worked on their accelerator pedal before? Easy to get apart (after removing the lower dash covering), especially that #8 spring assembly? Or is there a trick I can squirt some WD40 or drop some oil on those #5 bushings without disassembling everything (except for that lower dash covering) to see if that solves the sticking??

    Thanks for hints and/or tips.


  2. #2
    Registered Member
    Pembroke, MA, United States
    Member No: 4328 jimlev will become famous soon enough jimlev will become famous soon enough jimlev's Avatar
    Join Date
    Oct 2000
    Rep Power

    Yes | No

    Mine is different than yours. If you disconnected(

    the cable from the throttle body and the pedal still sticks I'd try some lube on both #5's and where the linkage connects to the pedal.

  3. #3
    Registered Member
    Ooltewah, TN, United States
    Member No: 119706 Bmw540san is on a distinguished road Bmw540san's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Rep Power

    Yes | No

    Euro, that could be due to carbon buildup where

    throtle plate meets intake tube. Have you checked that before?

    1998 BMW 540i 6 speed
    Arctic silver, M sport suspension (euro delivery), prod. date 05/98, non VANOS
    Staggered 18" style 32 OEM wheels
    3.15 open differential
    Remus exhaust
    AFE CAI with improved heat shield
    Z3 shifter
    VDO oil pressure and temperature gauges in place of headlight/fog switches
    Powder coated valve covers-satin black
    CDV delete
    AEA DRL module (aftermarket daytime running lights)

    1997 BMW 528iA
    Alpine white, premium package, prod. date 04/97, single VANOS
    Staggered 17" style 32 OEM wheels
    AEA DRL module
    Custom made sun blinds for rear seating area

    2000 Nissan Frontier Desert Runner, AKA "The Work Horse"

    Garage aids:
    Direct Lift Pro Park 8
    Campbell Hausfeld 28 gallon oil lubricated air compressor
    Newair ACP-1400H portable air conditioner and heater
    Auto Enginuity scan tool with BMW enhanced option
    Actron 9135 scan tool-for quick readouts

  4. #4
    Registered Member
    , SC, United States
    Member No: 56726 lezonebay is an unknown quantity at this point lezonebay's Avatar
    Join Date
    Nov 2002
    Rep Power

    Yes | No

    same thing for me. I also think its the # 5 bushin

    not the throttle body as I did clean the plate and sprayed lubricant in the engine bay area everywhere - the throttle cable, linkage, etc.

    It feels as there is a small obstacle the pedal has to go through and then it is smooth and nice... for a while, usually till next startup.

    1997 BMW 840CiA
    1990 BMW Z1
    1999 BMW 528iT (Hauler mobile)
    2002 Astro Van AWD
    2003 Nissan 350Z Enthusiast Package
    1987 BMW 535i with 5spd manual (for sale)
    1992 BMW 735iL (needs head and interior)
    1977 BMW 320i (project racecar)
    2007 Mazda CX9 AWD (Wife mobile)
    1998 Yamaha Blaster+Breeze

    1995 850CSI CD00177 (SOLD)

  5. #5
    , ,
    Member No: jimcash's Avatar

    Yes | No

    Re: can anyone take a look @ my accelerator pedal

    First - have you checked the throttle itself?

    Before moving the pedal open the hood and try moving the throttle by hand. If it sticks there then it may be a build up of stuff inside the throttle body at the point were the throttle plate closes.

    Jim Cash

  6. #6
    , ,
    Member No: BigRickMc50's Avatar

    Yes | No

    Re: Mine is different than yours. If you disconnected(


    If you disconnect the cable from the Accelerator pedal, then operate the pedal (when cold) you'll determine whether the "stiction" is in the cabin, or the engine compartment.

    If you find that it still sticks, you can lube one item on the pedal assembly then retest in order to see where the problem originates. But even if you solve the problem that way, lube the heck out of everything just because...

    As they say, "There's no such thing as TOO MUCH lubricant!!" j/k

+ Reply to Thread

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)



Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
1e2 Forum