+ Reply to Thread
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 119604 smcmanusx is an unknown quantity at this point smcmanusx's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    233
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Exhaust sound coming from smog pump, normal?

    '97 Z-3 2.8 just installed the new secondary air pump as the old one froze up. The new pump works but I'm getting an exhaust sound from the pump after the pump shuts off. I pulled the hose off and the noise was coming from there and it felt like there was vacuum on it. So what else needs replacing now?

    Thanks
    Steve


  2. #2
    Registered Member
    Location
    san martin, CA, United States
    Member No: 56117 bsrsystems is an unknown quantity at this point bsrsystems's Avatar
    Join Date
    Nov 2002
    Posts
    2,625
    Rep Power
    0


    1 out of 1 members found this post helpful. Yes | No

    Re: Exhaust sound coming from smog pump, normal?

    The pump that is sitting by the firewall is an air injection pump which pumps fresh air into the exhaust manifold at times when the engine is still cold, leaning out the exhaust gases by helping the cat run a "second burn" of the exhaust. If it is this pump then you should check the Vacuum Control Valve [P/N 11 72 1 744 255]located just off of the exhaust manifold. It's where the hose from the air pump runs to.

    Hope this helps.

    Bob S.

  3. #3
    s-retire
    Guest
    Location
    , ,
    Member No: s-retire's Avatar


    1 out of 1 members found this post helpful. Yes | No

    Just a guess, but...

    That might be why the first pump failed. Don't let it go unchecked for very long.

  4. #4
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 119604 smcmanusx is an unknown quantity at this point smcmanusx's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    233
    Rep Power
    0


    Yes | No

    Re: Just a guess, but...

    Thanks guys. I'll cork the hose up and pull the plug on the blower until I can get a new valve in there. I had heard from some other folks that they'd replaced the secondary air pump a couple of times so I figured that 14 years and a hundred thousand miles might have killed it. It does make sense that exhaust flowing back through the blower could ruin it.

    Have a nice day
    Steve

  5. #5
    Registered Member
    Location
    , ,
    Member No: 119604 smcmanusx is an unknown quantity at this point smcmanusx's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    233
    Rep Power
    0


    Yes | No
    I put the new valve on and that fixed it! Thanks for the good advice.

    Will the check engine light go back out after x number of cycles, or do I have to reset it?

    Have a nice day
    Steve
    Reply With Quote Reply With Quote 98.23.54.234

  6. #6
    Inner Circle Member Inner Circle Member
    Location
    Fort Worth, Texas, USA
    Member No: 69391
    Inner Circle ©137 since: Mar 28, 2005 bimmer2.8 is an unknown quantity at this point bimmer2.8's Avatar
    Join Date
    Mar 2003
    Posts
    3,397
    Rep Power
    0


    Yes | No
    should go out after x number of cycles, cold cycles.

    Reply With Quote Reply With Quote 204.139.85.158

+ Reply to Thread


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
1e2 Forum