+ Reply to Thread
Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    User Level 1
    Location
    , ,
    Member No: 189288 shorty75 is an unknown quantity at this point shorty75's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    2
    Rep Power
    0


    Yes | No

    1996 SPI Transmission?

    I have just bought a 1996 Mini cooper 1300 SPI. This is my first time owning a manual transmission vehicle, so please bare with me. My problem is that it is extremely hard to get into first gear when the car is running. In order to get into gear I either have to release the clutch a bit, then as the car starts to roll when I'm pushing on the stick I can drop it in with some grinding and a clunk. Or when I'm just starting from a dead stop I will have to "STOMP" on the clutch a few times then it will go in gear with no grinding or clunk. Also shifting into reverse is very similar, a lot of grinding followed by a clunk. I've tried to read a bit on some forums what the problem may be and I think it may be one of two things, maybe both? Synchros considering 1st and Reverse are the problems and sometimes they are linked in transmissions but I'm not sure if they are for this vehicle. Clutch is shot due to the fact I have to stomp it to the floor several times to get into 1st or reverse. While I am driving there does not seem to be much of a pronblem. Any thoughts? Thanks.
    Reply With Quote Reply With Quote 194.139.100.164


  2. #2
    User Level 1
    Location
    , ,
    Member No: 189288 shorty75 is an unknown quantity at this point shorty75's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    2
    Rep Power
    0


    Yes | No

    1996 SPI Transmission

    Ok, so I noticed that if I pump the clutch a few times it seems to help?
    Reply With Quote Reply With Quote 194.139.100.164

+ Reply to Thread


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

     

Similar Threads

  1. 1996 Z3 Transmission popping out of 1st on launch
    By doneceo in forum BMW Z3 Roadster Forum & M Roadster Forum (E36, E37)
    Replies: 4
    Last Post: 08-22-2005, 11:59 AM
  2. 1996 Z3 Transmission popping out of first on launc
    By doneceo in forum BMW Z3 Coupe Forum & M Coupe Forum (E36, E38)
    Replies: 6
    Last Post: 08-19-2005, 09:27 PM
  3. 1996 740il Transmission going bad???
    By BattleTested in forum BMW 7 Series Forum (E38)
    Replies: 6
    Last Post: 10-19-2004, 09:41 AM
  4. 1996 auto 318is transmission bad! 70,000mi
    By Nancy in forum BMW 3 Series Forum (E36)
    Replies: 2
    Last Post: 03-01-2000, 03:03 AM
  5. SURVEY - 1996-99 M3/Auto Transmission
    By Chris in forum BMW M3 Forum (E36 M3)
    Replies: 1
    Last Post: 12-17-1999, 09:50 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
1e2 Forum